- Verschillende vliegtuigbouwers zijn de dupe van de handelsoorlog van Trump.
- Zo is de levering van nieuwe Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden, volgens persbureau Bloomberg.
- Tegelijkertijd waarschuwen maatschappijen als Delta en Ryanair voor de gevolgen van de tarieven van Trump.
- Lees ook: Trump zaait chaos op financiële markten met zijn handelsoorlog en afbraak van de economische en geopolitieke orde, volgens beursgoeroe Ray Dalio
Aan beide kanten van de oceaan zijn vliegtuigbouwers in toenemende mate de dupe van de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Die trekt een spoor van ontwrichting door een reeks industrieën. Zowel Boeing in de VS als Airbus in Europa dreigen orders mis te lopen.
Zo heeft China de levering van nieuwe Boeing-vliegtuigen aan Chinese maatschappijen voorlopig verboden, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook heeft Beijing maatschappijen bevolen om alle aankopen van luchtvaartgerelateerde apparatuur en vliegtuigonderdelen van Amerikaanse bedrijven te pauzeren, aldus Bloomberg.
De stap volgt op het besluit van Trump om de importheffingen voor de meeste goederen uit China te verhogen naar 145 procent. China sloeg vervolgens terug met heffingen op Amerikaanse goederen van 125 procent. Daardoor zouden onderdelen van Boeing-vliegtuigen ook veel duurder worden voor Chinese afnemers.
Volgens Bloomberg staan er ongeveer tien Boeing-toestellen van het type 737 MAX op de planning om te worden afgeleverd aan China Southern Airlines, Air China en Xiamen Airlines. Een deel van de vliegtuigen staat nog in het Amerikaanse Seattle en er zouden ook toestellen zijn geparkeerd bij een Chinese Boeing-faciliteit.
Mogelijk dat het papierwerk en de betalingen voor een deel van die toestellen al werden afgehandeld voordat de nieuwe Chinese heffingen ingingen, waardoor ze alsnog toegelaten kunnen worden.
Voor Boeing kan dit een nieuwe tegenslag vormen, want China is een belangrijke afzetmarkt voor vliegtuigfabrikanten, waaronder ook het Europese Airbus. Boeing worstelt al langer met kwaliteitsproblemen en heeft ook gewaarschuwd dat de handelsoorlog van Trump toeleveringsketens kan verstoren.
China heeft inmiddels zijn eigen verkeersvliegtuig ontwikkeld, de Comac C919. Dat toestel, de Chinese versie van de Boeing 737, is wel afhankelijk van veel onderdelen van onder meer Amerikaanse toeleveranciers. Daarnaast hebben Chinese maatschappijen ook onderdelen nodig voor het onderhoud van de honderden Boeings die in hun vloten actief zijn.
Topbestuurders Ryanair en Delta waarschuwen voor gevolgen handelsoorlog
CEO Michael O'Leary van Ryanair stelt tegenover zakenkrant Financial Times dat als er hogere kosten in rekening worden gebracht bij de verkoop van nieuwe vliegtuigen, de luchtvaartmaatschappij ervoor kan kiezen om geplande leveringen van Boeing uit te stellen.
Ryanair vliegt uitsluitend met Boeing 737's en heeft een vloot van ongeveer 600 vliegtuigen. De Ierse maatschappij verwacht 25 nieuwe vliegtuigen vanaf augustus. O'Leary geeft aan dat deze vliegtuigen misschien niet dringend nodig zijn tot het volgende voorjaar, waardoor de luchtvaartmaatschappij flexibiliteit heeft in de levertijd.
Ed Bastian, CEO van Delta Air Lines, gaf onlangs aan dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij niet wil opdraaien voor kostenstijgingen bij de levering van nieuwe Airbus-vliegtuigen. Bastian stelde bij een toelichting op de kwartaalcijfers dat de luchtvaartmaatschappij alle vliegtuigleveringen die onderhevig zijn aan importtarieven zou uitstellen.
De uitspraken van de topbestuurders laten zien hoe de luchtvaartindustrie nauw verbonden is met een wereldwijde toeleveringsketen. Zo maken Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium - cruciale materialen in de vliegtuigbouw - de situatie nog ingewikkelder. Aangezien 20 procent van de productiematerialen van Boeing uit andere werelddelen komt, kunnen de gevolgen van het handelsbeleid van Trump zowel luchtvaartmaatschappijen als vliegtuigbouwers flink raken.
Forse kritiek oud-minister Janet Yellen op handelsoorlog Trump
Ondertussen heeft voormalig minister van Financiën en oud-voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen heeft flinke kritiek geuit op het heffingsbeleid van president Trump. Ze noemde de redenen daarachter "onduidelijk en helemaal niet verstandig".
Yellen diende onder de Democratische president Joe Biden en toont zich onder meer kritisch over sommige doelwitten van de zogenoemde wederkerige importheffingen van Trump en de manier waarop die tot stand kwamen. Dat zijn tarieven voor landen die zelf heffingen hebben op Amerikaanse goederen.
"Ik ben in de war over wat de regering-Trump met bijvoorbeeld Vietnam wil. We hebben Vietnam actief aangemoedigd om goederen te gaan produceren waarvan we afhankelijk waren van China", zei ze in een interview met Bloomberg Television. Vietnam is met heffingen van 46 procent een van de hardst getroffen landen.
De heffingen werden tot haar verbazing berekend op basis van het handelstekort van de Verenigde Staten met een bepaald land, niet op basis van dezelfde heffingen die voor producten uit de VS gelden.
Ook haalde ze uit naar de handelsspanningen tussen de VS en China. De twee grootste economieën ter wereld hebben de importheffingen op elkaars goederen in korte tijd meerdere keren fors verhoogd.
China meldde onlangs een verdere verhoging door de VS niet te zullen vergelden en riep het land op de wederkerige heffingen af te schaffen. "Ik denk dat de heffingen die we China hebben opgelegd, zeer zware lasten gaan leggen op Amerikaanse huishoudens", zei Yellen over de heffing van 145 procent op de meeste Chinese producten.
Ze zei verder dat de recente onrust op de financiële markten en de verzwakte dollar een "verlies van vertrouwen" weerspiegelden. De situatie is volgens haar nog niet zo ver uit de hand gelopen dat de Fed zou moeten ingrijpen. Ze gelooft dat de Fed dat wel doet "als er echte zorgen over de financiële stabiliteit zouden ontstaan". Daarbij stelde ze dat de Amerikaanse economie sterk is.